HappyColon

Fibrele alimentare, esenţiale pentru o dietă sănătoasă

Fibrele alimentare sunt complexe de carbohidrați pe care organismul nostru nu le poate digera și absorbi și provin din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale. Fibrele alimentare sunt o componentă esenţială a unei diete sănătoase, iar organismul are nevoie de ele pentru o funcţionare optimă.

Fructele, legumele şi cerealele integrale sunt alimente bogate în fibre

Fructele, legumele şi cerealele integrale sunt alimente bogate în fibre

Fibrele sunt clasificate, în funcție de proprietăți, în 2 categorii: solubile (se dizolvă parţial în apă) și insolubile (nu se dizolvă în apă).

Fibrele solubile sau pectinele se găsesc cu preponderență în tărâțele de psyllium, semințele de in, ovăz, orz, fructe, mazăre și fasole. Aceste fibre se dizolvă în apă, rezultând o masă cu textura moale, fină, asemănătoare cu un gel. Astfel de fibre, prin faptul că măresc volumul alimentelor prezente în stomac, conferă o senzație de sațietate precoce. Fibrele solubile reduc absorbția grăsimilor și a zahărului și de aceea sunt recomandate persoanelor care au dereglări ale nivelului colesterolului sau glicemiei.

Fibrele insolubile sau brute se găsesc în semințe de in, fructe cu coajă, nuci, legume rădăcinoase, făină integrală, tărâțe de porumb. Ele se umflă precum un burete, au rol în accelerarea tranzitului intestinal și în formarea bolului fecal, contribuind astfel la reglarea proceselor din tubul digestiv și prevenirea cancerului colorectal. Fibrele insolubile sunt recomandate în special persoanelor care suferă de constipație.

Studiile au arătat că aportul adecvat de fibre din alimentaţia noastră (atât solubile, cât şi insolubile) poate reduce riscul de boli coronariene, metabolice şi obezitate.

Referitor la necesarul efectiv de fibre alimentare din dietă, acesta este de 14 grame pentru fiecare 1000 calorii consumate. Valorile medii necesare diferă la cele 2 sexe, precum și în funcție de vârstă, astfel:

Necesarul zilnic de fibre

Necesarul zilnic de fibre

Dieta modernă se bazează în cea mai mare parte pe alimente rafinate cu conținut redus de fibre, asigurând mai puțin de jumătate din necesarul de fibre. În acest caz este necesar să utilizăm un supliment de fibre. De reținut este faptul că deși aportul sporit de fibre are numeroase beneficii, consumul brusc crescut poate avea efecte neplăcute (crampe, balonare). De aceea, aportul trebuie mărit treptat, cu câteva grame pe săptămână, timp de mai multe săptămâni.

Beneficiile consumului de fibre alimentare:

 • Aparatul digestiv funcționează mai eficient, procesul de digestie fiind accelerat, este redusă incidența afecțiunilor digestive, precum constipația;
 • Fibrele sunt un element cheie în dieta pentru controlul/pierderea greutății, prin aportul caloric redus;

  Fibrele sunt necesare în dietele de pierdere în greutate

  Fibrele sunt necesare în dietele de pierdere în greutate

 • Scade nivelul colesterolului din sânge;
 • Scade riscul apariției bolilor cardio-vasculare, în special a bolilor coronariene la femei;
 • Fibrele sunt importante în regimul alimentar al persoanelor cu diabet prin scăderea absorbției zahărului din alimente;
 • Senzația de oboseală se reduce;
 • Consumul de fibre scade apetitul pentru alimentele cu grăsimi din dietă;
 • Fibrele creează senzația de sațietate, eliminând gustările nesănătoase din timpul zilei și ajutând la pierderea în greutate;
 • Fibrele joacă un rol important în funcționarea normală a florei intestinale, întărind în felul acesta imunitatea;
 • Poate ajuta în prevenirea unor boli grave cum ar fi cancerul colorectal

  Cerealele integrale sunt bogate în fibre

  Cerealele integrale sunt bogate în fibre

Cum creştem aportul de fibre din dieta noastră?

 • Începeţi ziua cu cereale integrale ce conţin cel puţin5grame de fibrepe porţie.
 • Citeşte eticheta produselor şi alege acele sortimente ce conţin mai multe fibre. O sursă bună de fibre conţine 2.5-5 grame de fibre pe porţie, iar o sursă excelentă are cel puţin 5 grame pe porţie.
 • Înlocuieşte cel puţin jumătate din pâinea albă pe care o consumi în mod obişnuit cu pâine integrală. Asta va aduce câteva grame de fibre în plus în dietata.
 • Alege să consumi fructul întreg în locul sucului natural. Fructul întreg poate avea o cantitate dublă de fibre faţă de suc.
 • Presară boabe de fasole sau alte leguminoase (mazăre, linte, năut) în
  Alege fructele!

  Alege fructele!

  supă, tocăniţă, mâncăruri cu ouă sau salate. Foloseşte leguminoasele pentru a înlocui o masă de carne cel puţin o dată pe săptămână.

 • Adoptă mâncăruri din bucătăria internaţională (precum indiană sau arabă) în care se folosescpreponderent cereale integrale şi leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut)
 • Foloseşte-te de gustări pentru a aduce şi mai multe fibre în dieta ta. Fructele şi legumele proaspete pot fi o gustare sănătoasă şi cu aport important de fibre. De asemeni, nucile, seminţele şi alunelesunt bogate în fibre şi pot reprezenta o alegere sănătoasă pentru gustarea ta.
 • Consumă Happy Colon, supliment 100% natural, cu o formulă specială de fibre alimentare solubile şi insolubile. O linguriţă dozatoare conţine 3.41 grame de fibre şi poţi creşte doza până la maxim 4 linguriţe dozatoare pe zi – 13.64 grame de fibre, echivalentul a 3 banane medii, 4.5 mere medii, 600 g de pâine albă (12-20 felii) sau 230 g de pâine integrală. Consumând Happy Colon, poţi creşte aportul de fibre din dieta ta, fără să aduci prea multe calorii (31 calorii pentru o linguriţă dozatoare de produs).

  Scapa de constipatie cu Happy Colon

  Scapa de constipatie cu Happy Colon

Tags: , , , , , , , , , ,

One Comment to "Fibrele alimentare, esenţiale pentru o dietă sănătoasă"

 1. DOLEAN CLAUDIA says:

  TIP 1 VEGETARIAN

Leave a Reply

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

Mai sănătoasă, mai frumoasă