HappyColon

Ameliorează colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune frecventă a intestinului caracterizată prin dureri abdominale însoţite de tulburări de tranzit. Una din trei persoane suferă de sindromul de colon iritabil şi este mai frecvent întâlnit la femei decât la bărbaţi. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu această afecţiune sunt persoane mai tinere de 35 de ani. De obicei apare in jurul vârstei de 20 de ani.

Colonul iritabil este de 3 ori mai frecvent la femei

Colonul iritabil este de 3 ori mai frecvent la femei

Sindromul de colon iritabil afectează în mod diferit fiecare persoană în parte. Caracteristic acestei afecţiuni sunt durerea şi disconfortul abdominal persistente, pe o perioadă de cel puţin 12 săptămâni. Pe lângă acestea, mai apar şi alte semne:

  • Modificări în frecvenţa şi consistenţa scaunelor, cu perioade alternante de diaree şi constipaţie. Modificările de tranzit intestinal sunt cauzate de modificarea fazelor de contracţie şi relaxare a muşchilor intestinali: când acestea sunt prea rapide, apar episoadele de diaree, iar când sunt prea lente, apare constipaţia.
  • Senzaţie imperioasă de defecare, urmată de senzaţia de evacuare incompletă
  • Gaze intestinale (flatulenţă)
  • Eliminarea de mucus în scaun
  • Balonare şi distensie abdominală

 

Cauzele colonului iritabil nu sunt cunoscute, dar au fost emise mai multe ipoteze. Una dintre acestea este că sindromul colonului iritabil este provocat de o perturbare a comenzilor nervoase ce controlează motilitatea intestinală. Întrucât femeile sunt de doua ori mai afectate de sindromul colonului iritabil, se crede că sunt implicate şi modificările hormonale. În majoritatea cazurilor este prezentă o componentă psihologică – un stres puternic, anxietate, situaţii traumatizante, etc.

Obiceiurile alimentare sănătoase pot ameliora colonul iritabil

Obiceiurile alimentare sănătoase pot ameliora colonul iritabil

Persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil pot reduce simptomele prin modificarea alimentaţiei şi a stilului de viaţă. Evitarea alimentelor ce provoacă diaree, constipaţie sau disconfort abdominal reprezintă o prioritate. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate de asemenea să contribuie la diminuarea simptomelor.

Însă fiecare bolnav cu colon iritabil este unic in felul său. De aceea dieta corespunzatoare şi benefică unui bolnav s-ar putea să-i producă neplăceri altuia. Uneori consumarea aceluiaşi aliment poate provoca probleme digestive, iar alteori nu.

Astfel, un regim alimentar foarte strict nu este util şi este de preferat de urmat nişte direcţii generale:

  • Consumul de fibre alimentare (din cereale integrale, fructe, legume) previne apariţia constipaţiei şi  favorizează reglarea motricităţii intestinale. Uneori însă nu este uşor să se asigure o cantitate suficientă de alimente bogate în fibre, iar în această situaţie se poate apela la un supliment alimentar cu fibre precum Happy Colon.  Cantitatea mare de fibre poate provoca meteorism şi flatulenţă la început dacă este crescută brusc cantitatea de fibre, dar aceste efecte dispar în general în scurt timp (câteva zile până la câteva săptămâni). Pentru mai multă siguranţă, se recomandă introducerea progresivă a suplimentelor de fibre, pentru a preveni apariţia balonării.
  • Consumarea unei cantităţi de 1.5-2 litri de lichide pe zi, şi în special de apă, este importantă pentru prevenirea constipaţiei.
  • Fracţionarea meselor şi luarea unor porţii cât mai mici.  Astfel se pot preveni colicile şi diareea.
  • Migdalele combat balonarea. Se recomandă consumarea lor de cel puţin trei ori pe săptămână, deoarece combat acumularea de gaze. Aceste fructe conţin vitamina E, minerale şi acizi graşi omega 3 şi au proprietăţi probiotice. Ele stimulează dezvoltarea florei intestinale saprofite („bună”) în detrimentul celei patogene („rea”). Flora intestinală patogenă determină în general apariţia tulburărilor digestive.

 

happy_colon_katalog_pechat-21

Tags:

Leave a Reply

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

Mai sănătoasă, mai frumoasă