HappyColon

15 Super Alimente

Vrei să-ţi reduci apetitul şi să-ţi opreşti pofta de dulce? E timpul să-ţi faci lista de cumpărături şi să mergi la supermarket!

Vara asta eşti în formă

Vara asta eşti în formă

Dacă te-ai hotărât că este timpul să slăbeşti şi să începi o dietă de slăbit, află că sunt câteva trucuri care te pot ajuta! Există alimente şi condimente care te vor ajuta să slăbeşti mai uşor şi care n-ar trebui să lipsească din dieta ta! Aceste superalimente te vor ajuta să lupţi cu foamea şi pofta de dulce, îţi vor accelera metabolismul şi în cele din urmă te vor ajuta să scapi de kilograme. Iar în unele cazuri vei primi şi un bonus pentru sănătatea ta.

  1. Ouăle. Sari peste chifle şi alege un mic dejun cu ouă! Acestea sunt pline de proteine şi te vor ajuta să te simţi sătulă mai mult timp. Un studiu care a evaluat 30 de femei supraponderale sau obeze a ajuns la concluzia că persoanele care au consumat la micul dejun o omletă din 2 ouă cu 2 felii de pâine şi salată de fructe hipocalorice au mâncat mai puţin în următoarele 36 de ore decât cele care au avut un mic dejun bazat pe chifle şi cu acelaşi număr de calorii. Alte studii au arătat că proteinele pot preveni fluctuaţiile mari de zahăr din sânge şi care sunt responsabile de senzaţia de foame.
  2. Fasolea. Dacă ai auzit de colecistokinină, probabil ştii că acest hormon este unul dintre cei mai buni prieteni în lupta cu kilogramele. Este un hormon digestiv, iar acţiunea sa face parte din mecanismele naturale de suprimare a apetitului. Deci, cum obţinem mai multă colecistokinină? Aşa cum au demonstrat cercetătorii, o modalitate este aceea de a mânca fasole. Nivelul acestui hormon este de două ori mai mare după o masă ce conţine fasole decât după o masă săracă în fibre cu orez şi lapte. Alte dovezi arată că fasolea poate menţine constant nivelul zahărului din sânge şi astfel senzaţia de foame apare mai târziu. Iar acest superaliment vine şi cu bonus pentru sănătatea ta (a inimii tale): fasolea poate reduce nivelul colesterolului din sânge prin conţinutul său crescut de fibre.

    Salata este hipocaloricăSalata este hipocalorică

    Salata este hipocalorică

  3. Salata. Ai tendinţa de a mânca mult? Poţi controla numărul de calorii ingerate dacă vei începe masa cu o salată mare, dar fără să foloseşti un sos gras. Într-un studiu, persoanele care au mâncat o salată hipocalorică, au consumat cu 12% mai puţine paste după aceea, chiar dacă acestea le-au fost oferite în cantitate nelimitată. Secretul este să-ţi umpli cea mai mare parte a stomacului cu un volum mare de salată care te face să te simţi prea plin pentru a exagera cu alimentele hipercalorice. Bonus pentru sănătatea ta: studiile au arătat că persoanele care au mâncat zilnic câte o salată cu dressing au avut un aport mai mare de vitamina C, vitamina E, acid folic, licopene, carotenoide (iar aceste substanţe ne ajută să luptăm cu diverse boli) decât persoanele care nu au salată în meniul lor uzual.
  4. Ceaiul verde. Antioxidanţii din ceaiul verde, care se numesc catekine, sunt adevărate ingrediente de slăbit, fiind responsabili de accelerarea metabolismului şi de arderea grăsimilor. Un studiu japonez recent a arătat că bărbaţii care au băut zilnic câte o sticlă de ceai verde au scăzut în greutate, şi-au accelerat metabolismul şi au avut o reducere semnificativă a indexului de masă corporală. Bonusul pentru sănătate: participanţii la studiu au avut şi o scădere a colesterolului „rău” din sânge.
  5. Perele sunt bogate în pectinePerele sunt bogate în pectine

    Perele sunt bogate în pectine

    Perele. Conţinutul în fibre al unei pere de dimensiuni medii este de 6 grame, în timp ce un măr de dimensiuni medii are doar 3 grame de fibre. Ambele fructe sunt bogate în pectine (fibre solubile) şi astfel oferă rapid senzaţia de saţietate şi reduc absorţia de zahăr şi grăsimi. Acest lucru poate explica de ce într-un studiu de 12 săptămâni, femeile supraponderale care au consumat zilnic 3 pere sau mere de dimensiuni mici au pierdut mai mult în greutate decât femeile care aveau aceiaşi dietă, dar care au consumat 3 biscuiţi cu ovăz în loc de fructe.

  6. Supa. O cană de supă de pui te poate sătura în aceiaşi măsură ca o bucată de carne de pui. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu care a evaluat mai mulţi bărbaţi şi femei. Cum este posibil acest lucru? Cercetătorii speculează şi spun că şi ceamai simplă supă îţi potoleşte foamea deoarece creierul percepe sezaţia de umplere şi o echivalează cu saţietatea.
  7. Carnea din dietă menţine musculaturaCarnea din dietă menţine musculatura

    Carnea din dietă menţine musculatura

    Carnea macră de vită. Dacă vrei să slăbeşti, consumă carne macră de vită la cină. Leucina, un aminoacid ce se află din abundenţă în carne, peşte, lactate, te poate ajuta să-ţi subţiezi talia în timp ce-ţi menţi musculatura. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu ce a inclus 24 de femei supraponderale de vârstă medie care au consumat 250 – 300 grame carne de vită în cadrul unei diete de aproximativ 1700 calorii pe zi. Aceste femei au pierdut mai mult în greutate, au pierdut mai mult ţesut gras şi mai puţină masă musculară decât femeile care au urmat o dietă cu acelaşi număr de calorii, dar cu mai puţine proteine. În plus, persoanele care consumă carne de vită resimt mai rar

    Uleiul de măsline te ajută să arzi mai multe calorii

    Uleiul de măsline te ajută să arzi mai multe calorii

     

    senzaţia de foame.

  8. Uleiul de măsline. Luptă-te cu kilogramele ce vin odată cu înaintarea în vârstăfolosind uleiul de măsline extra virgin. Grăsimile mononesaturate din uleiulde măsline te vor ajuta să arzi mai multe calorii. Într-un studiu, mai multe femei aflate la menopauză, cu vârste între 57 şi 73 de ani, au primit micul dejun cu cereale fie în lapte degresat şi smântână, fie în lapte degresat şi ulei de măsline. Metabolismul a fost mult mai accelerat în cazul femeilor ce şi-au primit micul dejun cu ulei de măsline. Şi nu trebuie să-l adaugi neapărat la fulgii de ovăz. Îl poţi folosi ca dressing la salată sau alte mâncăruri.
  9. Grapefruitul. Într-un studiu a fost demonstrat că peroanele obeze, care au consumat o jumătate de grapefruit înainte de fiecare masă sau au băut suc de grapefruit de 3 ori pe zi, au pierdut în greutate peste 1.5 kilograme după 12 săptămâni, fără a face alte modificări de dietă. Fitonutrienţii din grapefruit reduc nivelul de insulină din sânge şi astfel corpul este forţat să transforme caloriile în energie şi nu în depozite de grăsime.
  10. Scorţişoara. Aceasta nu este doar o simplă mirodenie de aromat prăjitura cu măr sau vinul fiert. S-a demonstrat că scorţişoara are efect similar cu insulina şi reglează nivelul de insulină post-prandial, ducând în felul acesta la scăderea poftei de mâncare. Un studiu care a evaluat pacienţi cu diabet zaharat tip II a demonstrat că consumul a 3 gr de scorţişoară pe zi (mai puţin de o linguriţă) a dus la scăderea semnificativă în greutate şi reducerea masei de ţesut gras. Bonus pentru sănătate: scorţişoara reduce nivelul de zahăr, colesterol şi trigliceride din sânge la persoanele cu diabet zaharat tip II.
  11. Oţetul. Este un mod foarte bun de a te sătura la masă. Un studiu suedez a arătat că persoanele care au mâncat pâine înmuiată în oţet s-au săturat mai repede decât cei care au mâncat pâine simplă. Iar motivul este că acidul acetic din oţet încetineşte trecerea alimentelor din stomac în intestinul subţire. Stomacul fiind plin mai multă vreme, foamea va veni mai târziu. Oţetul poate fii benefic şi în alt mod: previne creşterile de zahăr din sânge care apar atunci când consumăm carbohidraţi precum cei din pâinea albă, prăjituri sau biscuiţi.
  12. Tofu. La prima vedere pare un aliment prea uşor pentru a te sătura, dar un studiu a arătat că tofu îşi face treaba. Cercetătorii au testat tofu versus carnea de pui, folosindu-le ca aperitive pentru femeile supraponderale, iar participanţii la studiu care au consumat tofu au mâncat mai puţin la masă. Explicaţia este că tofu conţine proteine ce reduc apetitul.
  13. Nucile. Da, sunt alimente care îngraşă. O mână de alune ajunge şi la 165 de calorii. Dar studiile arată că persoanele care au gustări pe bază de nuci sau alune au tendinţa de a fi mai slabe decât cei care nu o fac. Un studiu care a evaluat persoane cu greutatea normală a arătat că, atunci când aceştia au adăugat la dieta lor regulată aproximativ 500 de calorii provenite din alune, au avut tendinţa de a mânca mai puţin la mesele ulterioare. În plus, metabolismul lor bazal a fost accelerat, crescând cu 11%, ceea ce înseamnă că organismul lor a ars mai multe calorii chiar şi atunci când se odihnea. Bonus pentru sănătate: nucile conţin acizi graşi omega 3. Persoanele care consumă zilnic 10 – 20 de nuci au un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă.
  14. Cereale bogate în fibre reduc apetitul

    Cereale bogate în fibre reduc apetitul

    Cereale bogate în fibre. Studiile au arătat că îţi poţi reduce apetitul consumând un bol cu cereale la micul dejun. Dar cum funcţionează asta? Cercetătorii au studiat comportamentul mai multor voluntari care au primit la micul dejun una din cele cinci cereale evaluate, iar la masa de prânz au avut libertatea de a mânca oricât şi-au dorit. Cei care au consumat la micul dejun cereale cele mai bogate în fibre au mâncat mai puţin la masa de prânz comparativ cu persoanele care au avut în dietă cereale cu mai puţine fibre. Alegeţi întotdeauna cerealele cu cel mai mare conţinut în fibre!

  15. Ardeiul iute. Consumul regulat de ardei iute te poate ajuta să scazi în greutate. Într-un studiu japonez, femeile care au consumat ardei iute la micul dejun (spre exemplu omletă cu ardei iute) au mâncat mai puţin la masa de prânz faţă de cât mâncau în mod normal. Ingredientul magic este capsaicina care ajută la suprimarea apetitului.

Tags: ,

Leave a Reply

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

Mai sănătoasă, mai frumoasă